Warmtepomp installaties

In de periode van augustus tot en met oktober 2022 hebben we een mooi  verduurzamingsproject uitgevoerd aan de Torenhof in Baarn. Het doel van dit project was om de woning volledig te verduurzamen, waarbij de opdrachtgever specifiek eiste dat de woning energieneutraal zou worden en van het gas zou worden afgehaald. Dit betekende dat alle installaties in de woning moesten worden aangepast naar all-electric oplossingen.

De woning, een typische jaren 50 woning, onderging een grondige interne verbouwing om te voldoen aan de eis van energieneutraliteit. Een van de belangrijkste aspecten van de verbouwing was het isoleren van de gehele woning om warmteverlies te minimaliseren en energie-efficiëntie te maximaliseren. Daarnaast werden zonnepanelen op het dak geplaatst om duurzame energie op te wekken en het energieverbruik verder te verminderen.

Om de woning van het gas af te halen en all-electric installaties te realiseren, werden verschillende stappen genomen. Allereerst werden alle radiatoren verwijderd en vervangen door vloerverwarming op zowel de begane grond als de eerste verdieping. Hierdoor kon de warmte gelijkmatiger worden verdeeld en kon de woning efficiënter worden verwarmd zonder gebruik te maken van gas.

Daarnaast werd de traditionele ketel vervangen door een luchtwarmtepomp, die op zolder werd geplaatst. Deze warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht om warmte te genereren, waardoor er geen gas meer nodig is voor verwarming. Om warm water te leveren, werd een elektrische smart boiler van 150 liter geïnstalleerd. Deze boiler zorgt voor voldoende warm water voor dagelijks gebruik, zonder afhankelijk te zijn van gas. Een andere belangrijke stap was het plaatsen van een buitenunit in de tuin, naast de voordeur. Deze buitenunit is essentieel voor de werking van de luchtwarmtepomp en zorgt voor de afvoer van warme lucht naar buiten.

Het eindresultaat liegt er niet om. De woning is volledig van het gas af, wat betekent dat de meter op nul staat. Dit resulteert niet alleen in een vermindering van de CO2-uitstoot, maar ook in aanzienlijk lagere energiekosten voor de bewoners. Bovendien draagt de verduurzaming van de woning bij aan een comfortabeler en gezonder binnenklimaat, wat de levenskwaliteit van de bewoners ten goede komt.

Wij geloven in een persoonlijke aanpak bij elk bouwproject.

Bekijk onze projecten

Heeft u interesse in een van onze diensten, wilt u informatie of heeft u een vraag?