Duurzaam renoveren bespaart je geld en is goed voor het milieu.

In 2018 heeft Tap Bouw een fantastisch renovatieproject uitgevoerd aan de Sandtmannlaan in Naarden. Een voormalig architect kwam bij ons met de vraag of wij het aandurfden om een uniek project met hem aan te gaan. Na het benaderen van meerdere partijen bleek Tap Bouw de perfecte partner om dit bouwproject mee aan te gaan. De architect heeft het project tot in het kleinste detail ontwikkeld en uitgedacht. Een uitdaging die wij graag aangingen.

Neem contact op
Details

Soort project
Renovatie

Plaatsnaam
Naarden

Bouwperiode
2018

Energie neutraal bouwen

Tap Bouw heeft dit nieuwbouwproject op een bijna energie neutrale manier gemaakt (BENG). Dit was de grootste uitdaging vanuit de klant. Er zijn strenge eisen voor het bouwen van energieneutrale gebouwen, zodat het energieverbruik sterk verminderd wordt.  

Deze manier van bouwen vloeit voort uit het Energieakkoord voor duurzame groei en uit de Europese richtlijn Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Het is sinds 1 januari 2021 dan ook wettelijk verplicht om volgens deze de EPBD richtlijnen te (ver)bouwen. Tapbouw heeft dit project volgens deze richtlijnen opgepakt. 

Energetisch verduurzamen

Twee andere uitdagingen zijn een nokverhoging én een verbeterde dakopbouw. Ook zijn er inbouw zonnepanelen geplaatst die niet op het dak liggen, maar in het dak verwerkt zijn. Hierdoor vormen de zonnepanelen een strak geheel met de rest van het dak en dat geeft een mooie uitstraling. Een ander voordeel is dat er een lagere dakbelasting nodig is voor dit type installatie. Ook is er energiezuinige vloerverwarming aangelegd in het hele gebouw. Als laatste zijn, volledig in lijn met de doelstellingen van dit bouwproject, het dak en de gevels beter geïsoleerd waarbij gebruik is gemaakt van duurzaam hout en gevelbekleding.

Wat hebben wij geleerd?

Bij dit project zijn er tekeningen gemaakt terwijl Tap Bouw zich in de bouwfase bevond. Dit was voor Tap Bouw op dit moment nog niet eerder voorgekomen. Door deze flexibiliteit te bieden, is enige snelheid verloren gegaan, wat voor Tap Bouw enigszins wennen was.  Door goede voorbereidingen te treffen, is de opdrachtgever ondersteund in de voorbereidingen. Hierdoor waren wij in staat om tijdens het bouwproces eventuele wijzigingen zonder veel problemen uit te voeren.